Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Προστατίτιδα
Η προστατίτιδα είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση που σχετίζεται συνήθως με φλεγμονή του προστάτη αδένα και κάποιες φορές φλεγμονή γύρω από αυτόν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι με διαφορετική κλινική εικόνα και αντιμετώπιση. Κάποιοι άνδρες θα βιώσουν εξαιρετικά ισχυρό πόνο , κάποιοι όχι και κάποιοι θα βρεθούν κάπου ανάμεσα. Η ποιότητα ζωής επηρεάζεται σημαντικά συνήθως. Οι μορφές προστατίτιδας είναι: 

- Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα. Είναι η ποιο σπάνια, αλλά η πλέον αναγνωρίσιμη. Έχει συνήθως βαριά κλινική εικόνα και εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ρίγος, καύσος κατά την ούρηση και πολλές φορές αιματουρία. Αποτελεί μία βαριά λοίμωξη και είναι συχνή αιτία σήψης ,ειδικά σε ασθενείς με πεσμένη άμυνα του οργανισμού (διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς κ.α.). Το μικρόβιο που συνήθως απομονώνεται είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli). Συχνά χρειάζεται ενδονοσοκομειακή φροντίδα και παρακολούθηση. Η διάρκεια θεραπείας είναι 20-30 ημέρες.
 
- Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Οφείλεται και αυτή σε μικρόβιο, αλλά τα συμπτώματα είναι ποιο ήπια, δεν υπάρχει πυρετός και εγκαθίσταται σταδιακά. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ,αλλά συνήθως σε νέους και μεσήλικες άνδρες.
 
- Η χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα / σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους. Είναι η συχνότερη μορφή. Δεν καταφέρνουμε να απομονώσουμε κάποιο μικροοργανισμό και η ακριβής αιτιολογία της ακόμα δεν είναι απόλυτα γνωστή. Φαίνεται να αφορά το 15-30% του ανδρικού πληθυσμού! Υπάρχει μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, με κυρίαρχο τον πόνο, που μπορεί να υπάρχει από την περιοχή του ομφαλού, μέχρι τα γεννητικά όργανα, το περίνεο και τον μηρό. Εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις και δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία από τη στιγμή που η αιτιολογία δεν είναι πλήρως γνωστή. 

- Η ασυμπτωματική προστατίτιδα: Δεν υπάρχουν συμπτώματα και συνήθως η διάγνωση γίνεται με το μικροσκόπιο από τον παθολογανατόμο μετά από βιοψία του προστάτη. 

Συχνές ερωτήσεις ασθενών με διαγνωσμένη προστατίτιδα:

Έχω προστατίτιδα. Σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;
Όχι! Η προστατίτιδα οποιασδήποτε μορφής δεν σχετίζεται με τον καρκίνο  του προστάτη, ο οποίος στα αρχικά του στάδια είναι σχεδόν πάντα ασυμπτωματικός. Παρόλο ότι η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να αυξήσει στο αίμα τα επίπεδα PSA ,δεν είναι σημείο καρκίνου. Οι ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα πρέπει να ενημερώνονται ότι δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο μέλλον. Έχουν δηλαδή την ίδια πιθανότητα με αυτή του γενικού πληθυσμού.  
  
Γιατί οι γιατροί έχουν πολλές φορές πρόβλημα στη διάγνωση της προστατίτιδας;
Η οξεία προστατίτιδα διαγιγνώσκεται εύκολα λόγω της έντονης κλινικής εικόνας (πυρετός, ρίγος, κάψιμο στην ούρηση ,αιματουρία κτλ). Στις περιπτώσεις χρόνιας προστατίτιδας / χρόνιου πυελικού άλγους κάθε άρρωστος είναι διαφορετικός και μπορεί να εμφανίζει μία μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων (πόνο στους όρχεις, χαμηλά στην κοιλιά, στο περίνεο , στο μηρό κτλ). Αυτό πολλές φορές μπορεί να αποδίδεται αρχικά σε άλλα όργανα ,όπως το έντερο. Επίσης στην αβακτηριακή προστατίτιδα, ο ουρολόγος δεν καταφέρνει να απομονώσει κάποιο μικρόβιο, ακόμα και μετά από μάλαξη του προστάτη. 

Πώς μπορεί η προστατίτιδα να επηρεάσει τη ζωή του άνδρα;
Πολλές φορές δυστυχώς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και μπορεί να είναι ο εφιάλτης του ασθενούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και υπάρχει ο φόβος ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Σε κάποιους άνδρες δεν υπάρχει ανακούφιση των συμπτωμάτων παρά τις προτεινόμενες θεραπείες. Στο χρόνιο πυελικό άλγος η νόσος εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. 
 
Έχω προστατίτιδα. Μεταδίδεται σεξουαλικά;
Η βακτηριακή προστατίτιδα δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη. Επίσης δε μεταδίδεται μέσω της τουαλέτας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση της ίδιας τουαλέτας από την υπόλοιπη οικογένεια. Για τη μη βακτηριακή προστατίτιδα ακόμα έχουμε ερωτηματικά. Υπάρχουν δημοσιεύσεις που ενοχοποιούν τα χλαμύδια, που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί. Γίνονται μελέτες σήμερα σε αυτό το αντικείμενο και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. 
 
Έχω χρόνια προστατίτιδα. Γιατί δεν μπορώ πλήρως να θεραπευτώ; Θα προκύψει κάτι καλύτερο στο μέλλον;
Η νόσος έχει εξάρσεις και υφέσεις. Ο λόγος που δεν υπάρχει πλήρης ίαση είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα η αιτιολογία της νόσου. Γενικά παγκόσμια γίνεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια σήμερα ,καθώς το πρόβλημα απασχολεί πολύ μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού και αναμένονται σύντομα σημαντικές ανακοινώσεις. 
 
Έχω οξεία προστατίτιδα. Θα θεραπευτώ πλήρως;
Ναι! Με βάση την καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα, ο ουρολόγος θα σας δώσει κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή για ένα μεγάλο διάστημα 20-30 ημερών. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι πλήρης. Δουλειά του ουρολόγου είναι να αποκλείσει άλλους λόγους που προκάλεσαν την λοίμωξη, όπως η παρουσία πέτρας ή όγκου στην ουροδόχο κύστη. 
 
Ποια είναι τα κλειδιά στη διαχείριση της προστατίτιδας;
- Σωστή και έγκαιρη  διάγνωση από ειδικό γιατρό. 
- Η  προστατίτιδα δεν μπορεί πάντα να θεραπευτεί πλήρως, αλλά στόχος είναι η σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων.
- Η θεραπεία πρέπει να ολοκληρώνεται σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού, ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
- Οι ασθενείς να ενημερώνονται ότι δεν είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προστατικού καρκίνου.
- Ο άνδρας με χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί να ζήσει μία αρκετά φυσιολογική ζωή αν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο.